Slide9
Slide1
Slide6
Slide9
Slide8
Slide4
Slide9
Slide2
Slide5

Bolbroens historie og renovering i 2021

Bolbro betyder “en bro der er lavet af kampesten“

Under stormfloden i 1872 blev Bolbroen skyllet væk. Det ved vi fra beretninger fra dengang, møller Duus fra Hartsø Mølle med et spand heste ville forsøge at komme væk fra vandmasserne, men broen var skyllet væk. Efter stormfloden blev broen genopbygget med mere stabilt materiale.

Men tiden har slidt også denne bro, og med nutidens store og tunge maskiner var broen begyndt at trænge til fornyelse, og det er nu sket over en månedstid; fra 17. august til 17. september 2021. Den nye Bolbro står nu klar til at hjælpe de mange turister og tunge køretøjer over Hartsøens udløb.

Vi har fulgt arbejdet med fornyelsen af broen – se med på Peter Andersens fotos.

I den nordlige ende af Bolbroen står der en sten med inskription – C7, årstalet 1796 og initialerne PH. Stenen leder tankerne hen på en såkaldt vildtbanesten. Men det er det formentlig ikke. Interesserede kan læse nærmere om vildtbanesten m.m. på Dansk Vejhistorisk Selskabs hjemmeside: www. vejhistorie.dk/. Det er en yderst spændende hjemmeside, der fortæller om mange andre spændende fortidsminder.

I nærværende sammenhæng henviser vi specielt til Vejhistorie nr. 15. På stenen står der som nævnt: “C7 og PH og 1796“, og det ved vi ikke rigtig hvad det passer efter, så er der nogen, der ved mere end os (det er jo meget sandsynligt), så hører vi gerne fra jer.
(Af sikkerhedsmæssige hensyn har vi dog lukket for kommentarer i form af indlæg og vi beder jer derfor sende en mail direkte til et bestyrelsesmedlem, ringe, sende en SMS eller måske besøge os på lokalarkivet, som har åbent første mandag i hver måned). Se også Kontaktoplysninger.

Vildbanesten – ligesom andre jordfaste fortidsminder – må ikke flyttes, og det har betydet, at under renoveringen af Bolbroen var det nødvendigt at passe meget på, at der ikke blev rokket med stenen. Stenen blev derfor bundet fast under selve arbejdet med renoveringen af broen.